ABD’de tarihi karar! Doğumla vatandaşlığın kaldırılmasının önü açıldı

ABD Yüksek Mahkemesi, Doğum Yoluyla Vatandaşlık Hakkını Sınırlamayı Amaçlayan Başkanlık Emri Üzerinde Kararını Verdi

ABD Yüksek Mahkemesi’nin 9 üyesi arasında çoğunluğu oluşturan 6 yargıç, doğum yoluyla vatandaşlık hakkını kısıtlamayı hedefleyen başkanlık emrine karşı alt mahkemelerin ülke çapında ihtiyati tedbir kararı veremeyeceğine hükmetti.

Yargıç Amy Coney Barrett, çoğunluk adına kaleme aldığı kararda, federal mahkemelerin evrensel ihtiyati tedbirler çıkarma yetkisinin olmadığına vurgu yaptı ve gerekçelerini şu şekilde açıkladı:

“1789 Yargı Yasası gereği, federal mahkemelerin evrensel ihtiyati tedbirleri alma yetkisi bulunmamaktadır. Bu tür tedbirlerin kullanımı, eşitlikçi bir otoritenin yetkilerini aşabilmektedir ancak Kongre, federal mahkemelere bu yetkiyi vermemiştir.”

Mahkeme, Trump’ın doğumla vatandaşlık hakkını sona erdirmeyi amaçlayan yürütme emrinin yasallığını doğrudan ele almadı. Ancak üç liberal yargıcın açıkça Başkan’ın emrinin hukuka aykırı olduğunu savunduğu biliniyor.

Yüksek Mahkeme’nin aldığı karar, Trump’ın ikinci başkanlık dönemine ilişkin çok konuşulan bir başkanlık emriyle ilgili üç ayrı davanın sonucunu kapsıyor. Bu emir, ABD’de doğan çocuklara vatandaşlık verilmesini engellemeyi amaçlıyor.

Alt mahkemelerde alınan tedbir kararlarıyla ilgili olarak Trump yönetiminin avukatları, mahkemelerin yetkilerini aştığını iddia ederek Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu. Mahkeme de Trump’ın emrine karşı “genel” ihtiyati tedbir kararı veren alt mahkemelerin üç yargıcının davalarını incelemeyi kabul etti.

Yüksek Mahkeme’nin aldığı karar, hem kısa hem de uzun vadede önemli etkilere sahip olacak. Özellikle Trump’ın ikinci döneminde Beyaz Saray politikalarına karşı açılan 300’den fazla federal davanın seyrini belirleyeceği düşünülüyor.

Bu yürütme emri, ABD’de kısa süreli vizelerle ya da yasal statüsü olmayan kişilerin doğan çocuklarına vatandaşlık hakkı tanınmasını engellemeyi hedeflemektedir.

Related Posts

Mehmet Murat Çalık’a peş peşe biyopsi

Tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a kısa süre içinde peş peşe biyopsi işlemleri uygulanması, sağlık durumuna ilişkin endişeleri artırdı. Avukatı, yapılması muhtemel cerrahi müdahalenin ciddi ve kalıcı sağlık riskleri taşıdığını açıkladı.

İstanbul’u da sallayan deprem için korkutan bildirim

Bursa’da kaydedilen 3,9 büyüklüğündeki depremin bazı mobil uygulamalar tarafından kullanıcılara 6,2 büyüklüğünde diye bildirilmesi paniğe neden oldu.

Ümit Özdağ’dan ‘ittifak’ açıklaması: Şartlar birlik olmaya zorluyor

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinde ‘ittifak’ sorusuna “Henüz bir seçim atmosferi olmadığı için bir somut proje olarak ittifak sürecinden bahsetmek mümkün değil. Ancak şunu görüyoruz ki Türkiye’nin objektif şartları birlik olmayı zorluyor” diyerek yanıt verdi.

İsrail’den Mescid-i Aksa’da “düğün provokasyonu”

İsrail yönetimi, Filistin topraklarına el koyan İsraillilerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın avlusunda “düğün kutlaması” yapmasına izin verdi. Kudüs Valiliği, uygulamaya tepki gösterdi.

Modi, BRICS Zirvesi için Brezilya’ya gidecek

Hindistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ravi, Başbakan Modi’nin Brezilya’yı ziyaret edip, Rio de Janeiro’da düzenlenecek olan BRICS Zirvesi’ne katılacağını belirtti.

CHP’nin dört eski Gençlik Kolları başkanından Kılıçdaroğlu’na çağrı: Gelin, siz de kayyım siyasetinin karşısında bizim yanımızda durun

“Hiçbir koşulda Cumhuriyet Halk Partisi’nin mahkemeler eliyle dizayn edilmesine sessiz kalmayın ve tüm gücünüzle partimizin, Genel Başkanımız Özgür Özel’in yanında olun”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir