Avrupa’daki son üreticiydi… Dev tesis iflas etti

Almanya’daki Güneş Paneli Üreticisi Glasmanufaktur Brandenburg (GMB) İflas Başvurusunda Bulundu

Almanya, güneş enerjisi sektöründe krize sürükleniyor. Dresden yakınlarındaki Tschernitz’te faaliyet gösteren güneş paneli üreticisi Glasmanufaktur Brandenburg (GMB), iflas etme kararı aldı. Şirketin genel müdürü Nico Succolowsky, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 250 çalışanın durumdan etkilendiğini duyurdu.

Avrupa güneş enerjisi sektöründeki ekonomik zorluklar, şirketin ve hissedarlarının çabalarına rağmen yeniden yapılandırma çözümlerini engelliyor. Kriz, enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra, özellikle Çin’den gelen sübvansiyonlu rekabetle daha da derinleşiyor.

Almanya’da şu an kurulu olan 107,5 gigawatt güneş enerjisi kapasitesinin 2030 yılına kadar 215 gigawatt’a yükselmesi bekleniyor.

2024 yılında Almanya’ya ithal edilen fotovoltaik sistemlerin neredeyse yüzde 86’sı Çin’den geldi. Bu durum, Almanya’dan yapılan ve geçen yıl yarıdan fazla azalarak 510 milyon Euro’ya gerileyen ihracatın üç katından fazla bir ithalat değeri anlamına geliyor.

ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Güneş modülü üretimi Almanya’da büyük bir düşüş yaşadı. 2024 yılında üretim yüzde 56 azalarak yaklaşık 1,5 milyon seviyesine geriledi ve bu eğilim yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Meyer Burger’in Almanya’daki iştiraklerinin iflas etmesiyle yaklaşık 600 çalışan etkilendi.

GMB, bulunduğu bölgede önemli bir işverendi. Bölge yöneticisi Harald Altekrüger, eyalet ve federal hükümetlere panel üretiminin kurtarılması için çağrıda bulundu. Altekrüger, iflasın ciddi bir darbe olduğunu belirterek, bu süreçte tüm paydaşlarla birlikte çalışacaklarını vurguladı.

AVRUPA’DAKİ SON ÜRETİCİ İFLAS ETTİ

Brandenburg Ekonomi Bakanı Daniel Keller, Avrupa’daki çerçeve koşulların, Avrupa’daki son güneş paneli üreticisinin bile iflas etmesine neden olduğunu belirterek hayal kırıklığını dile getirdi.

Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü, Alman güneş enerjisi endüstrisinin güçlendirilmesi için hükümete lobi yapmıştı. Araştırmacılar, Almanya’nın enerji dönüşümündeki öncü rolünü Çin’in sanayi politikalarının etkisiyle kaybettiğini vurguladı.

Related Posts

TPAO iki ilde petrol aramaya devam edecek: Süre uzatıldı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait Diyarbakır’daki kara sahasında yürütülen petrol arama faaliyetlerinin süresi uzatıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kararıyla ruhsatın geçerliliği devam ederken, bölgedeki arama çalışmaları hız kesmeden sürecek.

Sanayi üretim endeksi mayısta arttı

Sanayi üretim endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 3,1, yıllık bazda yüzde 4,9 artış gösterdi.

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir