Depozito Yönetim Sistemi DOA 7 Bölgeye Yayılıyor
Türkiye genelinde çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü teşvik etmek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı tarafından hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DYS), başarılı bir şekilde devam ediyor. 2022 yılında Kızılcahamam’da pilot olarak başlatılan sistem, 2024 Aralık ayı itibarıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Türkiye Çevre Ajansı merkez binalarında kullanılmaya başlandı. 2025 Şubat ayından itibaren ise Sakarya ilinde pilot uygulamaya geçilmiştir.
DOA 7 Bölgemize Yayılıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “DOA 7 bölgemize yayılıyor. Depozito İade Makinelerimizin kurulumuna; Sakarya’nın ardından; Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir, Konya’da da başladık. Depozito Yönetim Sistemi ile artık atıklar doğaya değil DOA’ya gidecek” mesajını verdi.
6 Pilot İl Daha Sisteme Dahil Oldu
Depozito Yönetim Sistemi’nin 7 bölgeye yayılması için gerçekleştirilen kamu koordinasyon toplantılarında Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya illerinde makinelerin kurulumuna başlandı. Bu toplantılarda Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, valiler, belediye başkanları, ticaret odaları temsilcileriyle bir araya gelerek sistem hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
DOA Makineleri 81 İle Yayılacak
İlk etapta 7 ilde kurulan Depozito İade Makineleri, marketler, AVM’ler, üniversiteler, metro istasyonları ve kamu binalarında hizmet vermeye başladı. Makinelerin sayısının, bir sonraki aşamada Türkiye genelinde 81 ile ulaşması hedeflenmektedir.
Sakarya’da 4 Ayda 3 Milyon Ambalaj Toplandı
Sakarya’da başlatılan pilot uygulamada, 4 ay gibi kısa bir sürede, 3 milyon adet ambalaj toplanarak çevreye olan olumlu etkileri görülmüştür. Cam, PET ve alüminyum gibi farklı türde ambalajların toplanmasıyla su tasarrufu, enerji tasarrufu ve karbondioksit emisyonunda azalma sağlanmıştır.
Hedef; Yıllık 520 Milyon Avro Kazanç
Depozito Yönetim Sistemi’nin geniş bir şekilde uygulanmasıyla çevre kirliliğinin azaltılması ve ekonomik kazanç sağlanması hedeflenmektedir. Yıllık 25 milyar atık şişenin geri dönüşüme kazandırılması ve kayıt dışı üretimin engellenmesi planlanmaktadır. Ayrıca, atık toplama ve depolama maliyetlerinin azalması, enerji tasarrufu ve sera gazı emisyonlarının azaltılması amaçlanmaktadır.
DOA Mobil Uygulaması İle Kolay İade
DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) mobil uygulaması sayesinde tüketiciler, boş ambalajları kolayca iade edebilmektedir. Uygulama, e-cüzdan sistemiyle entegre olarak çalışmakta ve kullanıcıların depozito bedellerini geri almasını sağlamaktadır. Bu sayede tüketiciler, geri dönüşüm sürecine aktif katkıda bulunarak çevre bilincinin artmasına destek olmaktadır.