Danıştay, Sinop’taki nükleer güç santraline karşı açılan davada bilgi ve belge istedi

Danıştay 6. Dairesi, Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi Davasında Ara Karar Verdi

Danıştay 6. Dairesi, TMMOB, Şehir Plancıları, Elektrik Mühendisleri, Metalurji Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri odaları ile Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Derneği’nin, Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi ile ilgili açtığı davada ara kararını açıkladı. Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi ile ilgili Çevre Düzeni Planı’nın onaylanmasına ilişkin 16 Aralık 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işleminin iptali istemiyle başlatılan davada Daire, uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için bazı bilgi ve belgelerin istenmesine karar verdi.

Danıştay, ÇED Raporu ve Uluslararası Anlaşmalara Dair Bilgi Talep Etti

Daire, Tarım Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Samsun 2. İdare Mahkemesi Başkanlığı’nda bazı bilgi ve belgelerin talep edilmesine hükmetti. Özellikle, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sinop Abalı Köyü’ndeki alana ön izin verilmesi ve iznin 2029‘a kadar uzatılmasına yönelik Bakanlık işlemlerine dair dava sürecinin durumunu öğrenmek için bilgi talep edildi.

Daire, davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun verdiği saha onayına karşı bir davanın olup olmadığını ve projedeki uluslararası anlaşmaların durumunu sorguladı.

Samsun 2. İdare Mahkemesi’nden Gerekli Belgelerin Talep Edilmesine Karar Verildi

Danıştay 6. Dairesi, Samsun 2. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na da projeyle ilgili ”ÇED Olumlu” kararının iptali istemiyle açılan davanın hangi aşamada olduğunu sordu. Mahkemeden dosyadaki keşif ve bilirkişi incelemelerinin sonuçlarının bilgisi istendi.

Daire, 9 Nisan 2025 tarihinde aldığı kararda, kurumlara ara kararın yerine getirilmesi için 30 gün süre verdi.

Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan Gelen Cevap

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Danıştay’ın taleplerine 16 Haziran 2025’te yanıt verdi. Proje sahasında kullanılacak ATMEA 1 adlı basınçlı su tipi reaktörüne dair bilgiler paylaşıldı.

Bakanlık, Japonya ile yapılan görüşmeler sonucunda uluslararası işbirliği anlaşmasının sona erdiğini belirtti. Bu duruma rağmen, Sinop Nükleer Santral Sahası’nda farklı reaktörlerin kurulabileceği vurgulandı.

ÇED Raporuna Etkisi Olmayacak

Cevapta, Türkiye’de nükleer santral kurulmasında hükümetler arası anlaşma şartı olmadığı ifade edildi. ATMEA 1’in farklı bir proje şirketi tarafından kurulabileceği belirtildi ve Japonya ile geçerli olacak anlaşmanın ÇED raporu üzerinde etkisinin olmayacağı vurgulandı.

Nihai ÇED Raporu’nun projeye uygun olduğu sürece, Sinop Nükleer Santrali’nde farklı reaktör tasarımlarının kullanılmasının çevresel etkiyi değiştirmeyeceği belirtildi.

Related Posts

Yaz Seninle Güzel Etkinliği Gerçekleşti

Hatay’da çocuklar, yapay zeka ve VR ile eğlenip, çeşitli atölyelerde beceriler kazandı.

İsrail ordusu açıkladı; Han Yunus’u ikiye bölen ve kuşatan 15 kilometrelik koridor tamamlandı

İsrail ordusu açıkladı; Han Yunus’u ikiye bölen ve kuşatan 15 kilometrelik koridor tamamlandı

MHP’de ‘süreç’ istifaları: Belediye meclisi üyesi, ‘MHP-AKP-DEM ittifakıyla yürümeyeceğim’ dedi

MHP’de ‘süreç’ istifalarının yeni adresi Trabzon oldu. Araklı Belediye Meclisi Ahmet Kaplan, “Bir Türk milliyetçisi olarak MHP-AKP-DEM ittifakının çıkmış olduğu yolda beraber yürümeyeceğim” diyerek MHP saflarından ayrıldığını duyurdu.

YGP’den ‘Suriye toprak bütünlüğüne tavizsiz destek’ açıklaması

Geçtiğimiz günlerde silah bırakan terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG, “Suriye topraklarının bütünlüğünün tavizsiz bir ilke olduğunu açık ve net bir şekilde ilan ediyoruz” açıklamasında bulundu. Suriye hükümeti ile görüşmelerin ‘siyasi ve tarihi bir başarı’ olduğu vurgulanan açıklamada, ‘tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir Suriye anayasası’ talebi dile getirildi.

Gaziantep’te kesinleşmiş hapis cezası bulunan 5 hükümlü yakalandı

Gaziantep’te haklarında çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 5 firari hükümlü yakalandı. Hükümlüler, işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

AKP’nin kara deliği 159 milyon TL daha yuttu

İktidarın ‘yap-işlet-devret’ modeliyle yaptırdığı ve Türkiye’nin en büyük kara deliği haline gelen Kütahya’daki Zafer Havalimanı, tutmayan yolcu garantileriyle işleten şirkete kazandırırken, kamuya kaybettiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir