Hindistan’da Türkiye’ye boykot çağrıları: Etkisi ne olabilir?

Akdeniz’in güneydoğusundaki Hindistan ve Pakistan arasındaki çekişme, Hindistan’da Türkiye’ye karşı başlayan bir boykot kampanyasının genişlemesine neden oldu.

Hindistan Ticaretçileri Konfederasyonu (CAIT), 16 Mayıs Cuma günü Yeni Delhi’de Türkiye ve Azerbaycan ile olan tüm ticaret ilişkilerini durdurma kararını tartışmak üzere ulusal bir konferans düzenlemek üzere toplanıyor.

Hindistan, ulusal güvenlik endişeleri gerekçesiyle Türk havacılık şirketi Çelebi’nin havaalanlarında faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

Sosyal medya kullanıcıları, ülkeye ithal edilen Türk şirketlerinin sektörlere göre listelerini paylaşırken, bu şirketlerin boykot edilmesini talep etti.

  • Hindistan ve Pakistan arasındaki ateşkes, karşılıklı suçlamalara rağmen devam ediyor

Türkiye’ye yönelik öfkenin sebebi ne?

Hindistan’daki tepkilerin ana nedeni, Türkiye ile Pakistan arasındaki yakın ilişkiler ve askeri işbirliğidir.

Hindistan ve Pakistan ilişkileri son günlerde tartışmalı Keşmir bölgesi nedeniyle yeniden gerildiğinde, Ankara itidal çağrısında bulundu ancak Pakistan’a daha yakın durdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ateşkes ilanından sonra yaptığı açıklamada, “Kardeş Pakistan halkına desteğimizi açıkça ifade ettik” ve “Türkiye olarak bundan sonra da iyi ve kötü günlerinde Pakistan halkının yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Pakistan, Türkiye’den birçok askeri teçhizat ve araç alıyor.

Hindistan, son çatışmalarda Pakistan’ın çok sayıda Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullandığını iddia ederken, Pakistan bu iddiaları reddetti.

  • Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye hangi politikayı izliyor?

Türkiye’ye seyahat satışlarında düşüş yaşandı

Keşmir geriliminin ardından, Türkiye’ye karşı sosyal medyada boykot çağrıları artmaya başladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) üyesi Rajeev Chandrasekhar, “Yurtdışına seyahat eden her çalışkan Hintli turist, zor kazandığı rupilerin ülkelerinin düşmanlarına hizmet edenlere harcanmaması gerektiğini anlamaktadır” dedi.

Çağrılar hızla etkisini göstermeye başladı.

Hint seyahat siteleri, bu hafta içinde iptal edilen seyahat sayısında keskin bir artış olduğunu belirtti.

MakeMyTrip seyahat acentesinden bir sözcü, “Geçen hafta, Azerbaycan ve Türkiye’ye yönelik satışlarımız yüzde 60 azaldı, iptaller ise yüzde 250 arttı” açıklamasını yaptı.

Diğer bir seyahat acentesi olan EaseMyTrip’in yöneticisi, Türkiye’ye karşı yapılan iptallerin yüzde 22, Azerbaycan’a karşı yapılan iptallerin yüzde 30 arttığını ve turistlerin bu ülkeler yerine Gürcistan, Sırbistan, Yunanistan, Tayland ve Vietnam gibi alternatif ülkelere yöneldiğini belirtti.

Şirketin yöneticisi Nishant Pitti, yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Geçen yıl Türkiye’ye 287 bin Hintli turist gitti. Bu iki ülke açıkça Pakistan’ı desteklerken, neden ekonomilerine katkıda bulunalım ki?”

Başka bir bilet platformu olan ixigo ise Türkiye ve Azerbaycan’a ek olarak Çin’e karşı bilet ve otel satışlarını durdurduklarını açıkladı.

Çelebi’nin lisansı iptal edildi

Hindistan hükümeti, Delhi, Mumbai ve Bengaluru dahil olmak üzere dokuz havalimanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli Çelebi şirketinin güvenlik lisansını iptal ettiğini duyurdu.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan bir bildiride, Çelebi’nin Hindistan’daki faaliyetlerinin askıya alındığı belirtildi.

Çelebi, bu kararlara karşı hukuki yollara başvuracaklarını belirtirken, “Bağlı ortaklıklarımız faaliyetlerine başladıkları günden bu yana, Hindistan’ın ulusal güvenlik çıkarlarına ve mevzuata aykırı hiçbir faaliyette bulunmamıştır” açıklamasını yaptı.

Yeni Delhi’deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada ise, Türkiye’deki İnönü Üniversitesi ile olan akademik işbirliklerinin “ulusal güvenlik endişeleri” nedeniyle askıya alındığı açıklandı.

Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret ve turizm ilişkileri nasıl?

TÜİK verilerine göre, iki ülke de birbirlerinin önde gelen ticaret ortakları arasında değil.

Türkiye, 2024’te yaptığı ithalatın sadece %2’sini Hindistan’dan sağlarken, ihracatının %0.5’ini bu ülkeye gerçekleştirdi.

Türkiye, Hindistan’a en çok makine ve meyve ihraç ederken, meyveler Türkiye’nin dört büyük ihracat kalemi arasında yer aldı.

Türkiye’nin turizm açısından da Hindistan ile önemli bir bağı yok.

2024’te Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı 52 milyonu aşarken, Hindistan’dan sadece 330 bin kişi Türkiye’yi tercih etti.

Bu da, Türkiye’ye gelen her 1.000 turistten yalnızca 5’inin Hindistanlı olduğunu göstermektedir.

Dolayısıyla, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’ın, hem ticarette hem de turizmde Türkiye için önemli bir konumu olmaması nedeniyle, boykot kampanyalarının etkisinin sınırlı olabileceği düşünülmektedir.

Ankara Üniversitesi’nden Dr. Omair Anas, BBC News Hindi’ye verdiği röportajda, Türkiye’nin Hindistan’ın tepkisini çeken politikalarını Pakistan’a desteğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Dr. Anas, iki ülke arasındaki ilişkilerin birbirine pek bağımlı olmadığını vurgulayarak, Körfez ülkelerinin Hindistan’a önemli miktarda petrol satması ve ülkelerinde birçok Hintli işçi çalıştırması nedeniyle, çatışmada Pakistan’a açık destek vermekten kaçındıklarını söylüyor.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: 7 üniversiteye rektör ataması yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Alanya Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi’ne rektör atandı.

Eurovision’a İspanya devlet televizyonu damga vurdu: İsrail’in şarkısında, Gazze mesajı verdi

RTVE, Eurovision yayını sırasında Gazze’deki sivil ölümleri hatırlattı. İsrailli temsilcinin tanıtımı sırasında yapılan çağrıda, barış ve insan hakları vurgusu öne çıktı. Gazze’de 15 bini çocuk olmak üzere 50 bini aşkın kişinin öldüğü hatırlatıldı.

ABD’de mezuniyet konuşmasında Gazze’deki katliamı kınayan öğrenciye diploması verilmeyecek

ABD’de mezuniyet konuşmasında Gazze’deki katliamı kınayan öğrenciye diploması verilmeyecek

Çalık Holding önünde dövülerek öldürülen Erol Eğrek’in arkadaşları bugün eylem yapacak

Çalık Holding önünde dövülerek öldürülen Erol Eğrek’in arkadaşları bugün eylem yapacak

İş insanı Kemal Şahin tutuklandı… Yakın çevresinden saklamış

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Büyükçekmece Belediyesi’ne yönelik “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklandı. Şahin’in yurtdışında olduğunu söyleyerek tutukluluğunu yakın çevresinden sakladığı ileri sürüldü.

Yunanistan, Santorini Adası’nda olası depreme karşı sivil koruma tedbirleri uygulayacak

Yunanistan’ın, Santorini Adası’nda şubat-mart aylarında yaşanan sismik hareketlilik nedeniyle olası bir depreme karşı sivil koruma tedbirlerini yürürlüğe koyduğu bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir