İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıktı

TCMB, İhracatçılara Döviz Bozdurma Zorunluluğunu Yüzde 35’e Çıkardı

İhracatçıların TCMB’de döviz bozdurma zorunluluğu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kararıyla yüzde 35’e yükseltildi. Başlangıçta yüzde 25 olan bu oran, 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüştü, ancak döviz destek oranı ise yüzde 2’den 3’e çıkarıldı.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca, döviz dönüşüm desteği oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.

İhracatçılar, rekabet güçlerini arttırmak için Merkez Bankası rezervlerinde istenen seviyelere ulaşıldığından ve döviz bozdurma zorunluluğunun kaldırılacağını umut ederken, yüzde 25 oranının tekrar yükseltilmesi sektörde hayal kırıklığı yarattı.

İhracatçılar, dövizleri TL’ye çevirip hammadde almak için tekrar dövize çevirmenin ek maliyet oluşturduğunu belirtiyor. 2018 yılında getirilen ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilme ve bankaya bozdurma zorunluluğu şartlarının daha da esnetildiğini hatırlatıyorlar.

İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin yüzde 40’ı yerine yüzde 30’u Merkez Bankası’na satılması zorunlu hale getirilmişti. Bu oran 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüş, ancak yeni düzenleme ile tekrar yüzde 35’e çıkarılmıştır. Buna göre, İBKB veya DAB düzenlenen ihracat bedellerinin en az yüzde 35’i belgeyi düzenleyen bankaya satılmalıdır.

Related Posts

Borsa günü yükselişle tamamladı. İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (8 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 204,59 puan artarken, toplam işlem hacmi 97,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,30, holding endeksi yüzde 0,78 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,06 ile kimya petrol …

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez son yazısında atmosferdeki doğal dengelerle ekonomideki kırılgan yapıyı karşılaştırdı. Ekonomiyi koruyan faiz, kur ve risk dengelerinin bozulmasının ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bu dengenin sağlandığı dönemlerde ekonominin nefes alabildiğini vurguladı.

Trump’ın geldiği ilk çeyrekte verimlilik düştü

ABD’de tarım dışı iş gücü verimliliği, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde azalış kaydetti.

Bankacılık sektörünün mevduatı yükseldi

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

TCMB’nin rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı 2 Mayıs haftası verilerine göre toplam rezervler 2 milyar 519 milyon dolar düşerek 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Macar sanayisi yerinde saydı

Macaristan’da sanayi üretimi 2025 yılı Mart ayında yıllık bazda durgun seyretti. Şubat ayında yüzde 8.7 oranında düşüş kaydeden üretim, Mart’ta toparlanma sinyali verse de yıllık düzeyde artış sağlayamadı. Bu durumu Macaristan İstatistik Ofisi’nin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir