NASA’nın Mars Simülasyonu Sona Erdi: Gönüllüler 1 Yıl Sonra Dışarı Çıkıyor

İnsanlık olarak gözümüzü kolonileştirmek için diktiğimiz gezegenlerden biri de Mars. Öte yandan kızıl gezegene insek ve çeşitli altyapı gereksinimlerini karşılsak bile Mars’ta yaşamın beklenmedik zorlukları olacağı da kesin. NASA da Houston’da inşa ettiği Mars benzeri alanda dört gönüllü ile bir yılı aşan bir çalışma yaptı. 

Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell ve Nathan Jones adlı dört kişiden oluşan ekip, Johnson Uzay Merkezi’nde kendileri için inşa edilen 158 metrekarelik alanda tam 378 gün geçirdi. Bu ekibin dönüşü ile birlikte NASA’nın ilk CHAPEA (Mürettebat Sağlık ve Performans Keşfi Analog) görevi de tamamlanmış olacak.

NASA yeni projelere hazırlanıyor

NASA, bu görevin ardından yine bir yıl veya daha uzun süre devam edecek olan iki yeni projeye başladı. Bu projeler için gönüllü başvurularında da start verildi. Henüz ikinci CHEPEA görevinin ne zaman başlayacağı hakkında kesin bir bilgi olmasa da NASA’nın 2025’in bahar aylarında görevi başlatmayı planladığı belirtiliyor. 

“Çakma Mars”a 25 Haziran 2023’te giden mürettebat, simülasyon süresince Mars yürüyüşleri gerçekleştirdi, sebze yetiştirdi ve Mars ortamındaki yaşamın ve çalışmaların sürdürülebilirliği için verilen diğer görevleri tamamladı. 

Ekip, bu gece saat 00.00’da tesisten ayrılacak. Bu anlar NASA’nın YouTube kanalından da canlı olarak izlenebilecek. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir