Popüler kahvaltılığın kanser riskini artırdığı ortaya çıktı

Uzun süredir pastırma ve sosis gibi işlenmiş etlerin kanserle bağlantılı olduğu bilinirken, “masum” görünen şekerli tahılların da benzer risk taşıdığı saptandı. Çocuklar ve yetişkinler arasında dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bu gevrekler, renklendirici, tatlandırıcı, kıvam artırıcı ve koruyucu gibi birçok katkı maddesi içeren ultra işlenmiş gıdalar (UPF) grubunda yer alıyor.

KANSER RİSKİ YÜZDE 12 ARTIYOR

İngiliz bilim insanlarının BMJ dergisinde yayımladığı sekiz yılı aşkın süreli araştırmada, ultra işlenmiş gıda tüketimindeki her yüzde 10’luk artışın, herhangi bir kanser türüne yakalanma riskini yüzde 12, meme kanseri riskini ise yüzde 11 artırdığı belirlendi. Çalışmada en güçlü bağ, şekerli gevreklerin de dahil olduğu UPF açısından zengin beslenme ile meme kanseri arasında kuruldu.

Araştırma, 100 bini aşkın yetişkin üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılar beslenme alışkanlıklarını düzenli olarak raporladı, sağlık kontrollerinden geçti. Bu süreçte 739’u meme kanseri olmak üzere 2 bin 200’den fazla yeni kanser vakası tespit edildi.

UZMANLARDAN UYARI

Bilim insanları, “dengeli kahvaltı” etiketiyle pazarlanan ürünlerin bile gizli sağlık riskleri barındırabileceğini vurguluyor. Uzmanlar, ultra işlenmiş gıda tüketimini minimuma indirerek taze ve doğal besinlere yönelmenin önemine dikkat çekiyor.

Related Posts

Ünlü market zincirindeki makarnalarda salmonella skandalı: Hepsi acilen geri çağrıldı

Süpermarket zinciri Tesco, bazı hazır gıda ürünlerinin ciddi sağlık riski taşıması nedeniyle acil geri çağırma kararı aldı. Gıda Standartları Ajansı (FSA) tarafından yapılan açıklamada, salmonella ve listeriosis tehlikesi taşıyan ürünlerin tüketilmemesi gerektiği vurgulandı.

MHRS’de yeni uygulama: Randevu talebi öncesi “aile hekimine yönlendirme” seçeneği

Aile hekimleri muayene sonrası gerek duyulan durumlarda, kayıtlı nüfusları için kendilerine ayrılan rezerv kontenjan sayesinde MHRS üzerinden kişilere doğrudan uzman hekim randevusu oluşturabilecek

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Yaz günlerinde özellikle kalp sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken durumlar var. Özellikle aşırı sıcaklar vücudun dengesini etkiler” diyerek, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir