Prof. Dr. Şenol Babuşcu’dan Merkez Bankası yorumu: ‘Amaç daha maliyetli hale getirerek…’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikasında Sıkı Duruşunu Sürdürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz cuma günü piyasa kapanışının ardından duyurduğu yeni makroihtiyati düzenlemelerle para politikasındaki sıkı duruşunu koruyarak, ekonomideki aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu yeni adımlar özellikle bankacılık sektörü ve tasarruf sahipleri tarafından dikkatle takip ediliyor.

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yaptığı değerlendirmede, uygulamaların karmaşık görünse de aslında birbirini tamamlayan iki stratejik hedef içerdiğini vurguladı. Babuşcu’ya göre TCMB, para politikasını güçlendirmek için iki yönlü ve dengeli bir hamle gerçekleştirdi.

TL Mevduata Geçiş Teşvik Ediliyor

Yeni düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yönelik zorunlu karşılık oranının yükseltilmesi oldu. Merkez Bankası, bankaların KKM hesapları için ayırması gereken zorunlu karşılık oranını yüzde 33’ten yüzde 40’a çıkardı.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bu adımı “Amaç, KKM’yi bankalar açısından maliyetli hale getirerek Türk Lirası mevduata geçişi teşvik etmek ve para politikasının etkinliğini artırmak” şeklinde yorumladı. Bu yaklaşım, TCMB’nin KKM’den kademeli çıkış stratejisini sürdürdüğünü ve TL tasarruflarını ön plana çıkarma hedefinde kararlı olduğunu gösteriyor.

Döviz Mevduatları İçin Ters Yönlü Adım Geldi

Aynı düzenleme kapsamında döviz hesapları için ters yönde bir değişiklik yapıldı. Bankaların döviz mevduatları için Türk Lirası cinsinden ayırması gereken zorunlu karşılık oranı yüzde 4’ten yüzde 2,5’e indirildi.

Babuşcu, bu adımı düşük faiz ortamı nedeniyle dövizin bankacılık sistemi dışına çıkışını önlemek amacı taşıdığını belirtti. Bu düzenleme, “yastık altına” veya yurtdışına kaçışı yavaşlatmaya yönelik bir önlem olarak nitelendirilirken aynı zamanda TL likidite sıkışıklığının hafifletilmesini de amaçlıyor.

Merkez Bankası’ndan Denge Politikası

Genel değerlendirmeye göre Merkez Bankası, bir yandan KKM’yi azaltmak için maliyetleri arttırırken diğer yandan döviz mevduatlarının sistemde kalmasını sağlayacak yumuşatıcı adımlar atarak dengeli bir politika izliyor. Prof. Dr. Babuşcu, bu stratejiyi “hassas bir denge politikası” olarak tanımlıyor.

Related Posts

Çevreye ve cüzdana dost: Benzin istasyonlarına giren yeni benzin E20 yakıtı nedir ?

Yeni tip benzin E20’nin temel amacı karbondioksit emisyonlarını azaltmaktır . 20 rakamı içerdiği karışımı ifade eder, çünkü karışımda bulunan biyoetanol %20’dir. Almanya’da ilk E20 dolum istasyonunun 2023 yılında Mannheim’da açılması dikkat çekicidir …

AB’de yeşil tarım savaşları: Danimarka’nın zorlu görevi

Danimarka’nın AB dönem başkanlığı, Avrupa’da tarımın geleceği konusunda sert bir tartışmanın yaşandığı bir döneme denk geliyor ve Kopenhag iklimin bu tartışmanın merkezinde olmasını istiyor. Tarımsal emisyonlara vergi koymak için tarihi bir iç …

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8870 liradan alınan dolar, 39,8890 liradan satılıyor. 467700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 467720 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8870, avronun satış fiyatı ise 46,8290 lira olmuştu.

Warren Buffett servetini dağıtıyor: En zengin listesindeki sıralaması değişti

ABD’li milyarder Warren Buffett, bu yıl Gates Vakfı ve aile vakıflarına 6 milyar dolarlık hisse bağışladı böylece Buffet’ın toplam yaptığı bağışların değeri 60 milyar doları aştı. Buffet’ın bağış sonrası dünyanın en zenginlerindeki sıralaması değişti.

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek 3 bin 400 lira, en düşük 42 kuruş olarak belirlendi.

Dolar, euro, altın, borsa… İşte bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı

Hafta başında jeopolitik risklerin ateşkes haberleriyle sönümlenmesi sonucu altında sert düşüşler yaşandı. ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı için alternatifleri olduğunu belirtmesiyle birlikte ise dolar son 3 yılın en düşük seviyesinde seyretti ancak TL’nin değer kaybından dolayı dolar/TL kurunda artışlar yaşandı. İşte bu haftanın yatırım araçlarının performansları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir