Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi için TTB montajı 30 Haziran’a kadar yaptırılabilecek

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Akaryakıt Piyasasına Hizmet Vermeye Başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile etkin şekilde mücadele etmek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hizmete aldı. Bu sistemle taşıtların akaryakıt alımı sırasında plaka bilgilerinin ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilmesi sağlanacak.

UTTS kapsamında yükümlü taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması ve akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin UTTS kaydını yapması zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda en az bir adet Tabanca İletişim Modülü (TİM) ve 2 adet Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) taktırma zorunluluğu bulunmaktadır.

Sistem sayesinde TTB’de yer alan bilgiler, TTO aracılığıyla otomatik olarak okunarak taşıt plaka bilgisi elle girilmeden Ödeme Kaydedici Cihaz’a güvenli bir şekilde iletilmektedir. Bu sayede alınan ÖKC fişi, UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgileri içerecektir.

UTTS kapsamındaki tüm taşıt sahipleri 30 Haziran tarihine kadar araçlarının TTB montajlarını tamamlamak zorundadır. Montaj işlemlerini zamanında tamamlamayanlar Vergi Usul Kanunu (VUK) bakımından cezai yaptırımlarla karşılaşabilirler.

UTTS ağına geçiş süreci tamamlanan Türkiye genelindeki 10 binden fazla akaryakıt istasyonunda hizmet verilmeye başlanmıştır. Geçiş işlemleri tamamlanmayan istasyonlarda ise UTTS donanım montajları devam etmekte olup ülke çapında yaygın bir UTTS ağı hedeflenmektedir.

UTTS uygulaması kapsamında konuşan teknisyen Alperen Kumbasar, TTB montajının önemine vurgu yaparak UTTS taktırmayan kişilere özel usulsüzlük cezaları uygulanabileceğini belirtti. Vatandaşların 30 Haziran’a kadar montaj işlemlerini tamamlamaları gerektiğini ifade eden Kumbasar, montaj işlemlerinin UTTS internet sitesi üzerinden gerçekleştirileceğini söyledi.

UTTS internet sitesinde araç kayıt işlemlerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerektiğini belirten Kumbasar, montaj sürecinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için gereken adımları detaylarıyla anlattı.

Related Posts

Garanti BBVA, 3,5 trilyon TL’lik sürdürülebilir finansman hedefini duyurdu

Garanti BBVA, 3,5 trilyon TL’lik sürdürülebilir finansman hedefini duyurdu

Borsa İstanbul’da ateşkes coşkusu! (24 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 249,56 puan ve yüzde 2,73 artışla 9.390,56 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 63,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,42 …

İstanbul Havalimanı’nda yeni rota: Toronto’ya direkt uçuş başlıyor! Tarih belli oldu!

İGA’dan yapılan açıklamaya göre, Kanada’nın en büyük ikinci hava yolu şirketinin İstanbul Havalimanı’na haftada iki gün direkt uçuş icra etmesi planlanıyor. Böylece Air Transat, İGA’nın Amerika kıtasından ev sahipliği yapacağı ilk hava yolu şirketi …

Türk-İş’ten hükümete yeni zam teklifi talebi

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, hükümetin 600 bin kamu işçisine verdiği yüzde 16’ık ve yüzde 8’lik zam teklifine ilişkin yeni teklif beklediklerini ve bu sürecin bir an önce sonuçlanmasını talep ettiklerini belirtti.

Hintli milyarder dev Türk şirketin tamamını satın aldı

8,9 milyar dolarlık serveti bulunan Hintli otomotiv yan sanayi devi Samvardhana Motherson Reflectec’in sahibi Vivek Chaand Sehgal, geçmişte yüzde 75’ini satın aldığı Bursa’da üretim yapan kalıp ve aydınlatma üreticisi Plast Met Group’un tamamını satın aldı.

74 bin lira maaş istiyorlar!

DYO Boya işçileri Gebze ve İzmir’deki grevlerini 33. gününde dürdürüyor. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç alamayınca greve çıkan işçiler aylık brüt maaşlarının 74 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyor. DYO Boya’da örgütlü sendika Petrol …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir