3 Şubat 2025

cihanbeyliHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; cihanbeyliHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

YPG, Tel Aviv medyasına konuştu: İsrailsiz olmaz

Omurgasını terör örgütü PKK/YPG'nin oluşturduğu ABD destekli SDG’nin sözde dış ilişkiler sorumlusu İlham Ahmed, İsrail medyasına, "Suriye'de çözümde İsrail yer almalı ve rolü çok önemli" dedi.

İsrail’in etkili gazetelerinden Jerusalem Post’tan İsrail-İngiltere vatandaşı Jonathan Spyer tarafından Fırat’ın doğusunda yapılan röportajda SDG’nin sözde dış ilişkiler sorumlusu İlham Ahmed,

Yeni Suriye yönetiminin tüm örgütleri Suriye ordusu çatısı altında toplamak istemesiyle ilgili Ahmed, “Askeri ve idari olarak Suriye’de birçok bölünme var. Kuzeydoğu Suriye’de SDG var. Kıyı şehirlerinin kendi özel durumu var. Dürzi topluluklarının kendi yönetimleri ve bölgelerini korumak için kendi fraksiyonları var. İdlib ve diğer bölgelerde de kendi yönetimleri ve fraksiyonları var. Yani şimdi biri aniden gelip tüm bu insanları tek bir sistem altında toplamaya veya birleştirmeye çalışırsa, bu iç savaşın yolunu açacaktır. Bu, Suriye’nin farklı bölgeleri tarafından kabul edilemez olacaktır” dedi.

“HTŞ’nin arka planını ve tarihini hepimiz biliyoruz” diyen İlham Ahmed, “Endişe, HTŞ’nin Suriye’de ‘tek yönetici’ yolunu izleyebileceği ve başkalarına katılma şansı vermeyebileceği şeklinde konuştu.

“EL KAİDE’DEN AYRILDIKLARI İZLENİMİNİ VERMEYE ÇALIŞIYORLAR”

“HTŞ, cihatçı kökenlerinden değiştiğini iddia ediyor. Bu ciddiye alınmalı mı?” sorusuna Ahmed, “Bu konuda sonuç çıkarmak için henüz çok erken. Bu konuya karşı hassaslar ve El Kaide’den ayrıldıkları izlenimini vermeye çalışıyorlar. Bu yüzden bekleyip görelim” ifadelerini kullandı.

İlham Ahmed, yaptırımlar ve HTŞ’nin terör listesinde olması hakkında ise şunları dedi:

“HTŞ’yi terör listesinden çıkarmak ve Suriye’ye uygulanan yaptırımları kaldırmak iki şeye yol açacaktır: HTŞ, Suriye’nin tüm yönetimini ele geçirecek ve kendi sistemlerini kuracak, başkalarına hiçbir rol vermeyecek ve ideolojilerini değiştirmeyeceklerdir.”

“ÖZEL STATÜMÜZLE ORDUYA GİRERİZ”

Terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye ordusuna katılmasıyla ilgili İlham Ahmed, “SDG’nin savunma bakanlığının veya resmi Suriye ordusunun bir parçası olmasına bir itirazımız yok, ancak kendi özel statüsüyle. Tüm ordunun yönetiminde bir şekilde yer alması gerekecek.

“İSRAİL ÇOK ÖNEMLİ”

HTŞ ile SDG arasında çıkacak olası kriz ve ABD’nin rolü ile İsrail ve SDG arasındaki ilişkiye şu yanıtları verdi:

“Yılın başında, ABD’de birkaç IŞİD saldırısı oldu. Bölgemizde de IŞİD saldırılarının oranı artıyor. Türkiye’nin saldırıları IŞİD’i cesaretlendiriyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında, Trump yönetiminin bu konudaki pozisyonunun net olacağını düşünüyorum. Orta Doğu krizi, herkesin İsrail ve Yahudi halkı rol almadan bölge için demokratik bir çözümün gerçekleşmeyeceğini anlamasını gerektiriyor. Suriye’deki sınır bölgelerinin güvenliği herkesin çözümde yer almasını gerektiriyor ve İsrail de bu taraflardan biri. Rolü çok önemli olacak, bu yüzden bu zamanda İsrail ile görüşmek çok önemli.

Gazeteci Jonathan Spyer ise SDG ile ilgili şunları dedi: “Kesin olarak söylenebilecek bir şey var: Ahmed ile buluştuğum SDG üssü, düzenli bir ordu üssü gibi görünüyordu. Suriyeli Kürtler, 14 yıl boyunca büyük fedakarlıklarla şu anda ellerinde tuttuklarını inşa ettiler. Kolay kolay teslim etmeyecekler.”

SURİYE KÜRT ULUSAL KONSEYİ: PKK/PYD İLE ÜÇ KONUDA ANLAŞTIK

Barzani’ye yakınlığı ile bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) üst düzey yöneticilerinden Neşet Zaza, terör örgütü PKK/PYD ile ENKS arasında ABD’nin planlan doğrultusunda yürütülen “Kürt-Kürt diyaloğuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

PKK/PYD elebaşı Mazlum Abdi kod adli Ferhat Abdi Sahin ile yapılan görüşmede üç konuda anlaştıklarını belirten ENKS Yerel Meclis Başkanı Neşet Zaza, anlaşma noktalarını şöyle özetledi:

“Halkımızın büyük bir umutla beklediği görüşmelerin bir sonuca ulaşmasını umuyoruz. SDG ile yaptığımız görüşmede üç konu Üzerine anlaştık. Birincisi, herkesin kendisini rahatça ifade edebileceği, serbest siyaset yürüteceği bir zeminin oluşturulması. İkincisi, ortak bir siyasi anlayış taslağı hazırlanması ve bu temelde tüm siyasi taraflarla ile müzakerelerin başlatılması. Üçüncüsü ise Suriye’ye hükmeden yeni yönetim ile müzakerede bulunacak ortak bir heyetin oluşturulması.”

FRANSIZ VE İNGİLİZLER ADEMİMERKEZİYETÇİLİK ÖNERİYOR

Zaza, ENKS ILE PKK/PYD arasındaki çelişkilerin şu an için ertelendiğini ve halkın beklentileri doğrultusunda önceliklerinin Suriye’nin geleceğinde Kürtlerin haklarını güvence altına almak olduğunu söyledi. “Rejim değişti, dolayısıyla yeni bir siyasi anlayışa ihtiyaç var” diyen Zaza, “ENKS olarak her zaman federalizmi savunduk ve Fransız ve İngiliz dostlarımız, Arapların federalizmi kabul etmeyeceğini belirterek, bize ademimerkeziyetçilik öneriyor” dedi.

ENKS İLE PYD GÖRÜŞMELERİ

Mesud Barzani 16 Ocak’ta PKK/PYD ele başı Şahin’i Erbil’de kabul etmişti. Sahin, Suriye’ye döndükten sonra ABD ve Fransız heyetler gözetiminde ENKS’i yetkililer ile bir araya gelmişti.